Bocholt    Lichtenvoorde (NL)    Barchem (NL)

Afbouw

Als de woning wind- en waterdicht is, de riolering en leidingen aangelegd zijn en het metsel- en voegwerk is afgerond, is de ruwbouw fase afgerond. Er kan met de afbouw worden begonnen. Onder afbouw worden de volgende werkzaamheden verstaan: Plafondafwerking, binnenwandafwerking, gevelafwerking en vloerafwerking. Daarnaast behoren bij veel afbouwbedrijven de keuken en badkamer ook tot de afbouw.


Binnenwanden

Nadat de woning wind- en waterdicht is worden de niet dragende binnenwanden aangebracht. Er zijn meerdere opties mogelijk voor zowel traditionele bouw als systeembouw. Binnenwanden kunnen bijvoorbeeld worden opgebouwd uit beton, gipsblokken, houtskeletbouw met gipsplaten of snel-bouwstenen. Deze wanden kunnen behangklaar of sausklaar worden opgeleverd. Het verschil zit hem in de afwerking. Sausklare wanden zijn gladder afgewerkt, alle oneffenheden zijn weggewerkt. Bij behangklare wanden zijn de oneffenheden na het behangen niet meer zichtbaar. Het is natuurlijk ook mogelijk om uw wanden met spackspuitwerk, spachtelputz, sierpleister, houten betimmering, tegels of steenstrips af te werken. Een goede tip is om van te voren te controleren of de afwerking geschikt is voor natte ruimtes, zoals badkamer of keuken.

Gevelafwerking

De (voor)gevel van uw woning is het eerste wat men ziet. Dat is niet de enige reden om uw voorgevel er perfect uit te laten zien. Een mooi verzorgde gevel zorgt voor een meerwaarde van uw woning en beschermt uw woning tegen de onder andere de slechte weersomstandigheden, waar we in Nederland helaas met enige regelmaat te maken hebben. Gevelafwerking is verkrijgbaar in verschillende soorten en materialen, zodat het aansluit bij de stijl van uw woning en gevel. Denk bijvoorbeeld aan gevelbekleding uitgevoerd in Trespa, kunststof, rockpanel of hout.

Vloerafwerking

De afwerkmogelijkheden voor de vloer zijn vandaag de dag even talrijk als divers. Daardoor wordt het maken van een keuze er niet makkelijker op. Daarnaast heeft iedere vloer unieke eigenschappen waardoor de ene vloer meer geschikt is dan een andere soort vloer. Het is daarom aan te raden niet enkel naar de prijs en uitstraling te kijken, maar zeker ook naar de eigenschappen, duurzaamheid en kwaliteit. Qua afwerking kunt u denken aan:

  • Designvloeren: Eenvoudig schoon te maken, hebben geen naden en zijn in veel verschillende soorten en kleuren te verkrijgen. Nadelen: Niet overal toepasbaar.
  • Houten vloeren: Zeer duurzaam in gebruik, eenvoudig schoon te maken en in vele soorten, kleuren en designs verkrijgbaar. Nadelen: Relatief duur, niet overal toepasbaar.
  • Betonvloeren: Eenvoudig te leggen, gemakkelijk schoon te maken, naadloos en bieden een goede isolatie. Nadelen: Koud, vooral aan de voeten, brengt weinig tot geen sfeer.
  • Vinylvloeren: Een goedkope oplossing, naadloos en zeer gemakkelijk schoon te maken. Nadelen: Niet erg duurzaam, afhankelijk van gladde egale ondergrond.
  • Tapijtvloeren: Warm en zacht, verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. Nadelen: Moeilijk schoon te maken, gevoelig bij allergie en niet echt duurzaam.
  • Tegelvloeren: Veelzijdig, onderhoudsvriendelijk en zijn in verschillende formaten, kleuren, materialen en patronen verkrijgbaar.
  • PVC / Laminaatvloeren: Zeer duurzaam in gebruik, eenvoudig schoon te maken en in vele soorten, kleuren en designs verkrijgbaar.
  • Kunststofvloeren: Gemakkelijk in onderhoud, geluiddempend, duurzaam en hygiĆ«nisch. Nadelen: Geen natuurproduct, Koud, vooral aan de voeten.

Plafondafwerking

De afwerking van het plafond is mede bepalend voor de uitstraling van de ruimte. De afwerking kan bestaan uit een systeemplafond, hout, gipsplaten of een gespoten of geschilderde oplossing. Elk plafond heeft een andere aanpak nodig, afhankelijk van uw wensen en eisen. Daarnaast kan het plafond in verschillende stijlen worden afgewerkt: glad, met sierlijsten, met kooflijst, met reliƫf, met patronen of met ornamenten.