Bocholt    Lichtenvoorde (NL)    Barchem (NL)

Gevelisolatie

Dankzij goede gevelisolatie verliest uw woning minder warmte. Dit kan een behoorlijke energiebesparing opleveren doordat de verwarming minder vaak aan staat. Het effect van gevelisolatie is, over het algemeen genomen, groot terwijl de kosten voor gevelisolatie relatief laag zijn. Het rendement van spouwmuurisolatie bijvoorbeeld, is vergelijkbaar met een rente van 12 procent op een spaarrekening. Toch is maar de helft van de gevels van Nederlandse woningen goed geïsoleerd. Of gevelisolatie ook voor u interessant is en welke methode u het beste toe kunt passen hangt af van een aantal factoren. Er zijn drie methoden om een gevel te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht aan de buitenzijde van de muur, aan de binnenzijde van de muur (in de woning) of in de spouwmuur, mits aanwezig. Iedere methode heeft voor- en nadelen. Daarnaast isoleert de ene methode beter dan de andere.


Spouwmuurisolatie

Als u op zoek bent naar een snelle methode om uw gevel te isoleren maar uw budget beperkt is, dan kunt u spouwmuurisolatie overwegen. De spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze ruimte wordt gevuld met bijvoorbeeld piepschuimbolletjes of glaswolvlokken. Om de spouw te bereiken boort men gaten in het kruispunt van een horizontale en verticale voeg, op ongeveer een meter afstand van elkaar. Via deze gaten blaast men vervolgens het isolatiemateriaal de spouw in. De gaten worden na het afvullen weer dichtgestopt. Spouwmuurisolatie valt onder de matige isolatie, gemiddeld wordt een isolatiewaarde van 1,7 Rc behaald waar 4,0 Rc als zeer goed wordt gewaardeerd. Door spouwmuurisolatie te combineren met isolatie aan de binnen- of buitenzijde kan dit resultaat worden bereikt.

Buitenzijde van de gevel isoleren

U kunt het meeste besparen op uw energierekening door uw gevel aan de buitenkant te laten isoleren. Het isolatie materiaal wordt tegen de buitengevel aangebracht. Daaroverheen komt een afwerking, denk hierbij aan pleisterwerk, steenstrips, houten- of kunststof platen. Met deze vorm van isolatie kan een isolatiewaarde van 4,0 Rc worden behaald. Door het isoleren van de buitengevel veranderd het aanzien van uw woning, daarnaast wordt de gevel dikker door het isolatiemateriaal en de afwerkvorm. Door deze uiterlijke verandering bent u verplicht voor deze vorm van isoleren een vergunning aan te vragen. Daarnaast is het niet bij alle woningen mogelijk de buitengevel te isoleren, denk bijvoorbeeld aan rijtjeshuizen of monumentale panden.

Binnenzijde van de gevel isoleren

Tegen de bestaande binnenmuur kan een voorzetwand geplaatst worden. De ruimte tussen deze voorzetwand en de binnenmuur kan worden opgevuld met isolatiemateriaal. Deze methode zit qua investering tussen spouwmuur- (relatief goedkoop) en buitenmuurisolatie (relatief duur) in. Indien de woning geen spouwmuur heeft en de buitengevel niet mag worden aangepast is dit de enige oplossing om uw gevel te isoleren. Met isolatie tegen de binnenmuur verliest u wel wat leefruimte, doordat de totale muurdikte toeneemt door het isolatiemateriaal en de afwerklaag. Bovendien moet u er rekening mee houden dat onder andere wandcontactdozen, vensterbanken en radiatoren dieper in de muur komen te liggen of verplaatst moeten worden.

Isoleren is ventileren

Goede isolatie levert energiebesparing op. Maar in een goed geïsoleerde woning is regelmatig ventileren noodzakelijk. Wanneer er niet goed geventileerd wordt, waardoor er onvoldoende luchtcirculatie is, ontstaan er vochtproblemen. Deze vochtproblemen kunnen resulteren in gezondheidsproblemen, vochtplekken en schimmels. Ventilatie voert de vochtige, vervuilde lucht af en brengt daarvoor verse, frisse lucht in de plaats. Ventilatie kan door middel van ventilatieroosters, klepraampjes of een mechanisch ventilatiesysteem.