Bocholt    Lichtenvoorde (NL)    Barchem (NL)

Energiebesparing

U kunt op verschillende manieren energie besparen. Dit kan heel eenvoudig met behulp van een klokthermostaat, waterbesparende kraan, bewegingssensor of andere soortgelijke producten. Deze aanpassingen zijn relatief eenvoudig te realiseren. Het is natuurlijk ook mogelijk om te investeren in energiebesparende installaties zoals zonnepanelen, een zonneboiler of een HR-combiketel. Door de relatief hoge investering van de installaties is de terugverdientijd wel vrij lang. Wilt u het iets grondiger aanpakken dan is het isoleren van uw woning een uitstekende oplossing om energie te besparen. Energiebesparende installaties.


Bij energiebesparende installaties kunt u denken aan:

 • Cv-ketel: Deze installatie voorziet uw huis verwarming. Tegenwoordig worden voornamelijk HR (Hoog Rendement)-ketels geplaatst. Deze gaan zuiniger om met gas en hergebruiken warmte.
 • HRe-Ketel: Dit is een HR Cv-ketel die daarnaast ook nog eens zelf elektriciteit opwekt.
 • Zonneboiler: De zon wordt gebruikt om water in een opslagvat te verwarmen. Warmte komt via een zonnecollector in het systeem terecht.
 • Zonnepanelen: Deze installatie zet zonlicht om in elektriciteit met behulp van een omvormer.
 • Vloerverwarming: Vloerverwarming wordt als zeer comfortabel ervaren en geeft meer warmte dan een conventionele verwarming door een gelijkmatige verdeling over de totale ruimte.
 • Balansventilatie: Warmte uit afgevoerde lucht wordt gebruikt om de ingevoerde frisse lucht van buiten op te warmen.
 • Warmtepomp: Warmte uit bodem, water of lucht wordt gebruikt om een woning te verwarmen of juist te koelen. Daarnaast kan de warmte worden gebruikt om water te verwarmen.

Isoleren

Met het isoleren van uw woning bespaart u niet alleen op energiekosten, het verhoogt ook het wooncomfort. Bij het isoleren moet u met een aantal zaken rekening houden:

 • Beschikbare ruimte: Wanneer er weinig ruimte beschikbaar is voor isolatiemateriaal kunt u kiezen voor een dunner isolatiemateriaal met een beter isolerend vermogen.
 • Kosten van het materiaal: Hoe hoogwaardiger het isolatiemateriaal, hoe hoger de prijs. Indien de ruimte het toelaat kunt u kiezen voor een dikker en dus goedkoper isolatiemateriaal.
 • Isolerend vermogen: Het isolerend vermogen van het materiaal wordt uitgedrukt in een R-waarde. Hoe hoger de waarde des te beter de isolatiewaarde.
 • Toepassing: Niet alle isolatiemateriaal zijn overal toepasbaar. Voor vochtige ruimtes is bijvoorbeeld ander isolatiemateriaal geschikt dan voor (relatief) droge ruimtes. Sommige isolatiematerialen verliezen hun werking door bijvoorbeeld vocht of andere factoren.

Energiebesparende apparaten

Veel oude apparaten zijn energieverslinders. Denk hierbij aan een oude (meer dan 7 jaar oud) koelkast, diepvries of vaatwasser. De nieuwe generatie apparaten zijn vele malen energiezuiniger. Doordat deze nieuwe apparaten zijn voorzien van een energielabel, kunt u in een oogopslag zien hoe zuinig het apparaat is. De meest zuinige apparaten worden aangegeven met label A+++ terwijl de minst zuinige apparaten onder energielabel G vallen. Het is aan te raden oude apparaten, van meer dan 7 jaar oud, te vervangen. Niet alleen voor het milieu maar ook voor uw eigen portemonnee.


Meer informatie over Energiebesparing

Voor meer informatie over energiebesparing kijk op onze gevelisolatie pagina.